Despre Caravana ECOTIC

Caravana ECOTIC (ECOTIC LIFE+ Caravan – LIFE13INF/RO/000090) este un proiect implementat de Organizatia ECOTIC (www.ecotic.ro) si cofinantat de de Comisia Europeana prin programul LIFE+.

Durata proiectului este de 2 ani, acesta a fost finalizat in iunie 2016.

Prin implementarea acestui proiect, ne-am propus sa contribuim la reducerea riscului schimbarilor climatice prin cresterea nivelului de constientizare cu privire la manipularea si tratarea corecta a Deseurilor de Echipamente Electrice si Electronice (DEEE) si prin promovarea utilizarii energiei verzi.

Am informat publicul tinta in ceea ce priveste:

  1. substantele toxice din DEEE si ce se poate recupera din DEEE
  2. cum pot fi DEEE reciclate corect
  3. unde sunt pozitionate punctele de colectare DEEE

Publicul tinta le-au reprezentat elevii claselor 0-VIII din mediul urban profesorii si parintii acestora precum si cetatenii oraselor si municipiilor din Romania.

Actiunile din proiect au avut drept scop schimbarea atitudinii populatiei in privinta conservarii, protectiei si imbunatatirii calitatii mediului, a protectiei sanatatii umane si a utilizarii prudente si rationale a resurselor naturale, in particular prin predarea DEEE catre entitati autorizate pentru a fi reciclate corespunzator.

 

schema-activitati

 

Atractia principala a proiectului o constituie caravana – expozitie mobila a DEEE-urilor in care sunt prezentate 10 echipamente dezasamblate (monitor CRT, frigider, masina de spalat, telefon fix, telefoane mobile, laptop, calculator de birou, jucarie si fier de calcat) si expuse in vitrine; rolul acestora este acela de a transmite mesajul de reciclare DEEE prin sublinierea continutului de substante periculoase ale acestora dar si cel de reutilizare ca materii prime secundare.

Pe 3 monitoare LCD din interiorul caravanei ruleaza o animatie menita sa ofere informatii esentiale despre reciclarea electronicelor.

De asemenea, caravana este sustinuta din punct de  vedere energetic de panouri solare.