Programe judetene de gestionare corecta a deseurilor de echipamente electronice prin implicarea autoritatilor locale

Agentia Nationala Pentru Protectia Mediului impreuna cu ECOTIC au demarat in data de 22 iulphpThumb_generated_thumbnailjpgie 2014, programul “PRACTICI SI EXPERIENTE IN DOMENIUL COLECTARII SELECTIVE A DESEURILOR DE ECHIPAMENTE ELECTRICE SI ELECTRONICE (DEEE)”. Acest program se adreseaza primariilor si operatorilor de salubritate care actioneaza la nivelul judetelor din tara. Programul face parte din proiectul Caravana ECOTIC (ECOTIC LIFE+ Caravan – LIFE13INF/RO/000090), co-finantat prin instrumentul Life al Uniunii Europene. 

Initiativa este dedicata in exclusivitate primariilor si operatorilor de salubritate din fiecare judet in care se va desfasura acest program. Organizatorii isi propun sa aduca in prim plan problema gestionarii deseurilor de echipamente electronice, sa identifice si sa aplice cele mai bune metode de colectare si reciclare a acestora.

In cadrul programului, primariile si operatorii de salubritate din diverse judete au ocazia sa valorifice experienta de peste 8 ani a Asociatiei ECOTIC in organizarea sistemului national de gestionare a DEEE. Schimbul de experienta a participantilor in cadrul acestui program va permite autoritatilor administratiei publice locale din respectivele judete sa poata proiecta si aplica cele mai bune solutii de colectare a DEEE de la populatie, agenti economici, institutii publice.
Programul cuprinde, intr-o prima etapa, desfasurarea unei intalniri de lucru la sediul Agentiei Pentru Protectia Mediului din judetul vizat. Aceasta intalnire reuneste toate partile implicate in gestionarea corecta a acestui flux de deseuri.  Conform HG 1037/2010 privind deseurile de echipamente electrice si electronice, in vederea realizarii unei rate medii de colectare selectiva la nivel national de cel putin 4 kg/locuitor/an.

Cea de-a doua etapa a programului “PRACTICI SI EXPERIENTE IN DOMENIUL COLECTARII SELECTIVE A DESEURILOR DE ECHIPAMENTE ELECTRICE SI ELECTRONICE (DEEE)” presupune organizarea in mod voluntar de catre Primariile vizitate si operatorii de salubritate din judetul respectiv a unor actiuni specifice, respectiv: analize statistice ale situatiei detinerii DEEE in gospodarii sau sediile agentilor economici, institutiilor publice, infiintarea de puncte de colectare a DEEE pentru populatie, organizarea de programe de colectare de la populatie.

Agentia pentru Protectia Mediului din fiecare judet – gazda al proiectului, in baza parteneriatului incheiat cu ECOTIC, va monitoriza aceste activitati pe toata durata desfasurarii lor.

Prima etapa a programului este realizata prin contributia instrumentului financiar LIFE al Uniunii Europene, fiind inclusa in proiectul denumit Caravana ECOTIC.

Primul eveniment a avut loc in data de 22 iulie 2014, la Slatina, cu sprijinul Agentiei Pentru Protectia Mediului Olt. Intalnirea organizata impreuna cu Agentia Pentru Protectia Mediului Olt a fost un real succes, fiind prezenti la seminar reprezentantii a peste 20 primarii si operatori de salubritate din judetul Olt. Activitatile din acest judet au intrat deja in cea de-a doua etapa a programului.

Cel de-al doilea eveniment a avut loc la Braila, in data de 27 august 2014. Au fost prezenti la sediul Agentiei Pentru Protectia Mediului din Braila reprezentantii a 19 primarii si 6 operatori de salubritate. Intalnirea a fost contructiva pentru toate partile implicate.

Cel de-al treilea eveniment a a avut loc la Resita, judetul Caras – Severin. Acesta a avut loc in data de 02 septembrie, la sediul Agentiei Pentru Protectia Mediului Caras – Severin. Au fost prezenti reprezentantii a 13 primarii si tot atatia reprezentanti ai operatorilor de salubritate.

Al patrulea seminar a avut loc la Botosani.

 Cel de-al cincilea seminar a avut loc la Bacau in prezenta a 22 de participanti ai in parteneriat cu Agentia Pentru Protectia Mediului Bacau.

In luna iunie a acestui an au avut loc 2 seminarii dedicate autoritatilor locale – Suceava si Iasi. Iasi-ul a fost exceptia placuta de la regula cu peste 50 de participanti. 

 Cel de-al optulea seminar a avut loc pe 28.10.2015 la sediul APM Dambovita unde au fost prezente peste 20 de persoane.

Ultimele 2 seminarii au fost organizate in zone de vest a tarii, mai exact in Timisoara (07.04.2016)  si in Cluj-Napoca  (30.03.2016) la care au participat peste 60 de persoane.