Despre DEEE si DBA

DEEE sunt deseurile de echipamente electrice si electronice.

Ele reprezinta componenta cu cel mai rapid ritm de crestere din fluxurile de deseuri municipale solide, deoarece oamenii isi schimba telefoanele mobile, calculatoarele, televizoarele, echipamentele audio si imprimantele mult mai frecvent decat oricand inainte. In Europa, cantitatile de DEEE generate inregistreaza cresteri cu 3-5% pe an, de 3 ori mai rapid decat fluxurile totale de deseuri.

Deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) sunt o categorie speciala de deseuri, iar colectarea, tratarea si reciclarea sunt importante din mai multe motive:

  • Se pot evita poluari ale mediului cu gaze cu efect de sera sau metale grele daunatoare sanatatii – aproximativ 70% din substantele toxice care ajung la gropile de gunoi (depozite de deseuri) provin de la aceste echipamente;
  • Se pot recupera importante cantitati de materii prime secundare intrucat DEEE au un grad ridicat de reciclare-reutilizare (intre 85-90%)

Reciclarea reduce dependenta noastra fata de resursele naturale (epuizabile) si este o parte importanta in a crea o societate sustenabila.

 

DBA sunt deseurile de baterii si acumulatori portabili.

Acestia contin metale grele si substante chimice toxice iar aruncarea acestora in deseurile menajere duce la contaminarea solului si a apei.

Odata colectate selectiv, bateriile uzate trec intai printr-un proces de sortare in functie de compozitie (zinc-carbon, alcaline, Li-Ion, tip pastile, plumb-acid, etc.).

Pentru fiecare tipologie in parte, urmeaza un proces de maruntire, separare si reprocesare. De cele mai multe ori se utilizeaza in flux procese metalurgice sau hidrometalurgice. La finalul proceselor sunt extrase metale precum zinc, fier, acid, argint, mercur si altele.

QF - Car_0174 - Copy